
Η Airbus φιλοδοξεί να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση σε διαστημικές και ψηφιακές τεχνολογίες και να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την εθνική βιομηχανία άμυνας και διαστήματος τόσο σε εθνικά-ελληνικά όσο και σε ευρωπαϊκά προγράμματα εστιάζοντας στην Έρευνα και την Ανάπτυξη
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην επιχειρηματική δυναμική της χώρας δίδει ο Όμιλος Airbus.
Η στρατηγική συνεργασία στον τομέα της προμήθειας ελικοπτέρων για το πυροσβεστικό σώμα αποτελεί τη θρυαλλίδα για διεύρυνση της σχέσης και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Τούτων δοθέντων όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξη του στον ΕΤ της Κυριακής ο πρόεδρος της Airbus Ευρώπης κ. Johan Pelisier, o ευρωπαϊκός κολοσσός ανοίγει γραφείο στην Αθήνα αναζητώντας περισσότερους Έλληνες υπεργολάβους από τους 7 ουσιαστικά που συνεργάζεται σήμερα.
Ο κ. Pelisier ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου Ευρώπης της Airbus τον Ιανουάριο του 2024 ενισχύοντας την ευρύτερη παρουσία, τις δια-τομεακές της δυνατότητες και διαμορφώνοντας την τοπική στρατηγική του Ομίλου σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, ηγείται των πωλήσεων του τομέα Εμπορικών Αεροσκαφών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ποια είναι τα επιχειρηματικά σχέδια ανάπτυξης της Airbus στην Ελλάδα αυτή την περίοδο;
Η Airbus έχει παρουσία στην Ελλάδα για περισσότερα από 25 χρόνια σε πολλούς τομείς, όπως η εμπορική αεροπορία – με αεροσκάφη χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου και καλή συνδεσιμότητα- η άμυνα και η ασφάλεια.
Η Aegean διαθέτει περίπου 66 αεροσκάφη τύπου Airbus, ενώ εκκρεμεί η παράδοση ακόμη 20. Αντίστοιχα, η συνεργασία μας με τη Sky Express διαρκεί ήδη πέντε χρόνια, με τα μοντέλα A320 και A321.
Συνολικά, με τα αεροσκάφη σε λειτουργία και τα υπό παράδοση αεροσκάφη, αναμένεται να λειτουργούν περίπου 100 αεροσκάφη στους δύο αερομεταφορείς.
Η Airbus δραστηριοποιείται και στον τομέα των ελικοπτέρων εδώ και δύο δεκαετίες, πρώτα με τον ελληνικό στρατό με το NH90 και τα Super Puma, τα οποία επιχειρούν με την Πολεμική Αεροπορία, καθώς και με το Λιμενικό Σώμα.
Πρόσφατα, υπεγράφη συμφωνία για την προμήθεια 8 ελικοπτέρων, ειδικά σχεδιασμένων για κρίσιμες αποστολές πυρόσβεσης — ένας ακόμη τομέας στον οποίο είμαστε ιδιαίτερα ενεργοί και βλέπουμε προοπτικές.
Η Airbus έχει επίσης υπάρξει μακροχρόνιος συνεργάτης τοπικών πολιτικών φορέων στη χώρα, ιδιαίτερα ενεργός στις αγορές μεταφορών VIP και ειδικών επιχειρήσεων, με στόλους που αποτελούνται από την οικογένεια των μοντέλων H125, H130, H135 and H145.
Τέλος, σημαντική είναι επίσης η δραστηριότητά μας στον διαστημικό τομέα. Κατασκευάζουμε δορυφόρους που μπορούν να προσφέρονται τόσο ως προϊόν όσο και ως υπηρεσία.
Ήδη συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κυρίως για την αναβάθμιση του F4E πολεμικού αεροσκάφους στο πλαίσιο μιας συνέργειας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για την παροχή λύσεων οπτικών και ραντάρ εικόνων μέσω του CSO/MUSIS προγράμματος.
Η Airbus φιλοδοξεί να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση σε διαστημικές και ψηφιακές τεχνολογίες και να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την εθνική βιομηχανία άμυνας και διαστήματος τόσο σε εθνικά-ελληνικά όσο και σε ευρωπαϊκά προγράμματα εστιάζοντας στην Έρευνα και την Ανάπτυξη.
Πιστεύουμε ότι οι ευκαιρίες για ανάπτυξη συνδέονται άμεσα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και επιδιώκουμε ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας, μέσω στρατηγικών συνεργασιών.
Η Ελλάδα ήδη συμμετέχει σε δύο βασικά ευρωπαϊκά προγράμματα — το FMTC για το μελλοντικό μεταγωγικό αεροσκάφος και το ENGRT για τα ελικόπτερα νέας γενιάς — σε συνεργασία με την Airbus και άλλους ευρωπαίους εταίρους για τις ανάγκες τακτικής αεροδιακομιδής της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρατε, η παρουσία σας στην Ελλάδα είναι σημαντική. Θεωρείτε τη χώρα στρατηγικό εταίρο; Σχεδιάζετε να ανοίξετε γραφείο εδώ;
Πράγματι, η Airbus θα ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθούν τα απαραίτητα διοικητικά βήματα.
Η δημιουργία αυτού του γραφείου είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας όχι μόνο με τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς —όπως είναι οι χρήστες των προϊόντων μας και οι αρμόδιες αρχές— αλλά και με το ευρύτερο οικοσύστημα της χώρας, με το οποίο θέλουμε να συνεργαστούμε, προκειμένου να οικοδομήσουμε το μελλοντικό προϊόν της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Ποιες νέες τεχνολογίες θα καθορίσουν την επόμενη γενιά εμπορικών αεροσκαφών;
Η ζήτηση εστιάζει μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Airbus δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς άξονες:
- Αρχικά, ήδη διαθέτουμε αεροσκάφη νέας γενιάς, όπως τα A320 και A350, με έως και 25% χαμηλότερες εκπομπές CO₂. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο του παγκόσμιου στόλου ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αφήνοντας μεγάλο περιθώριο αντικατάστασης παλαιότερων μοντέλων.
- Δεύτερον, επενδύουμε στην τεχνολογία για την επόμενη γενιά αεροσκαφών, με στόχο εξοικονόμηση καυσίμου 25–30%, όμως σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε ένα νέο μοντέλο μόνο όταν θα μπορεί να προσφέρει ανάλογη ή και μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου, ώστε να είναι βιώσιμο τόσο για τη βιομηχανία όσο και για το οικοσύστημα που το υποστηρίζει.
Εκτός από τους κινητήρες, εξετάζουμε και βελτιώσεις στα φτερά και σε άλλα κρίσιμα δομικά στοιχεία. Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών εκτιμούμε ότι δεν θα είναι διαθέσιμη πριν τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. - Τρίτον, παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη αεροσκάφους μηδενικών εκπομπών. Ωστόσο, το οικοσύστημα υδρογόνου δεν είναι τόσο ώριμο όσο είχε εκτιμηθεί πριν πέντε χρόνια και πιθανόν να είναι έτοιμο μόνο μεταξύ 2040-45.
Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία, κυρίως στις κυψέλες καυσίμου, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι όταν το σύστημα υποστήριξης ωριμάσει.
Πώς μπορεί η Ευρώπη να ανταποκριθεί στην παρούσα πρόκληση και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα την ασφάλειά της;
Πρώτον, είναι απαραίτητη η συνεργασία με όλους τους εταίρους της βιομηχανίας, πολιτικών και οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεύτερον, πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα. Και τρίτον, είναι σημαντικό να επενδύσουμε περισσότερα σε ευρωπαϊκά αμυντικά έργα.
Η Airbus συμμετέχει ήδη σε κοινά προγράμματα, όπως το A400M, μια συνεργασία πολλών ευρωπαϊκών κρατών που ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια με στόχο την αντικατάσταση του παλαιού μεταγωγικού Hercules, το οποίο χρησιμοποιείται για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.
Ωστόσο, τέτοιες πρωτοβουλίες παραμένουν περιορισμένες. Υπάρχουν δυνατότητες και στο Διάστημα, αλλά και στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών.
Σήμερα, η Ευρώπη διαθέτει τρεις διαφορετικούς τύπους μαχητικών (από τη Σουηδία, τη Γαλλία και την κοινοπραξία τεσσάρων χωρών με τη συμμετοχή της Airbus), γεγονός που δείχνει κατακερματισμό.
Είναι λοιπόν κρίσιμο να ενοποιηθούν οι ανάγκες, να υιοθετηθούν κοινές προδιαγραφές και να φέρουμε πιο κοντά τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Μόνο έτσι μπορούμε να ενισχύσουμε την κυριαρχία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον αμυντικό τομέα.
Το κλειδί είναι η συνεργασία με περισσότερους εταίρους — και η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.
Ποιο ποσοστό των επιχειρήσεων της Airbus αφορά τα εμπορικά αεροσκάφη παγκοσμίως;
Φέτος προβλέπουμε την παράδοση 820 αεροσκαφών, αριθμός πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019. Το 2019, στα εμπορικά αεροσκάφη, ήμασταν σε μια αναλογία περίπου 75%-25%. Πιστεύω σύντομα, πιθανώς του χρόνου, θα είμαστε ξανά σε αυτή την ανάπτυξη, ακόμη και με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Παράλληλα, οι τομείς της άμυνας, του διαστήματος και των ελικοπτέρων παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη. Ενδεικτικά, ο κύκλος εργασιών από τα ελικόπτερα αυξήθηκε από περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, σε 8 δισεκατομμύρια το περασμένο έτος.
Πιθανώς η αναλογία, αν είναι δυνατόν να ενοποιήσουμε περισσότερο την άμυνα και το χώρο της Ευρώπης, μπορεί να αναπτυχθεί, αλλά αν δεν υπάρξει μεγάλη κίνηση, θα έλεγα ότι θα επιστρέψουμε στο 75% στα εμπορικά αεροσκάφη σε σχέση με άμυνα, διάστημα και ελικόπτερα.