Πρόσφατα έρευνα της Ένωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA) αποκαλύπτει πόσα, κατά μέσο όρο, ξοδεύουν οι Βρετανοί σε διακοπές στο εξωτερικό, διαπιστώνοντας αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών, παρά τις οικονομικές προκλήσεις.

  • Παρά το συνεχιζόμενο υψηλό κόστος ζωής που επιβαρύνει τα νοικοκυριά, οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου προϋπολογίζουν περισσότερα χρήματα για διακοπές στο εξωτερικό, με μέση δαπάνη 369 λίρες έκαστος για ολιγοήμερες αποδράσεις, ποσό που αυξάνεται στις 660 λίρες για διάλειμμα, μεγαλύτερης διάρκειας.
  • Η μέση δαπάνη ανά άτομο αυξήθηκε πάνω από 59 λίρες για ένα σύντομο διάλειμμα στο εξωτερικό και κατά 231 λίρες ανά άτομο για μεγαλύτερες διακοπές στο εξωτερικό, συγκριτικά με το 2022.
  • Οι οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά (ηλικίας άνω των 5 ετών) είναι πιθανό να ξοδέψουν τα περισσότερα κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαλείμματος, συνολικά 431 λίρες.
  • Για όσους ξεκινούν για μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές, οι υψηλότερες δαπάνες προέρχονται από ταξιδιώτες ηλικίας 55-64 ετών, οι οποίοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 721 λίρες.
  • Οι επισκέπτες σε όλους τους προορισμούς με νόμισμα ευρώ θα ευνοηθούν από τις ισοτιμίες καθώς η λίρα Αγγλίας έχει αυξηθεί έναντι του ευρώ και έναντι της τουρκικής λίρας σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι

Ο κ. Graeme Buck, Διευθυντής Επικοινωνίας της ABTA Travel Money, δήλωσε:«Οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερα όταν κάνουν διακοπές στο εξωτερικό και αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στον πληθωρισμό.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 9,3% ενώ οι δαπάνες για διακοπές στο εξωτερικό είναι αυξημένες κατά 54% για ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας.

Αν προσθέσουμε και τις πιο ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες για πολλούς προορισμούς διακοπών, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχει σαφής στροφή των καταναλωτών να ξοδεύουν τα χρήματα που τους περισσεύουν για διακοπές δημιουργώντας αναμνήσεις που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Ορισμένες από αυτές τις αναμνήσεις γίνονται δυνατές με το να έχετε μετρητά μαζί σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χάνετε κάτι απλά επειδή δεν έχετε προγραμματίσει το συνάλλαγμα σας πριν φύγετε».