Αύξηση ρεκόρ αναμένεται στον εισερχόμενο τουρισμό στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Forwardkeys.

Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στα ενδοπεριφερειακά ταξίδια —αύξηση +10% σε σύγκριση με το 2023— και στη σημαντική εισροή επισκεπτών από αγορές μεγάλων αποστάσεων: από Ασία-Ειρηνικό (+11%) και από τις ΗΠΑ (+21%).

Ειδικότερα, τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε σεμινάριο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρισμού (ETOA), oι αναζητήσεις και οι κρατήσεις πτήσεων δείχνουν αύξηση 12% στις διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έναντι του 2023.

Η αύξηση των διεθνών αφίξεων παγκοσμίως υπολογίζεται σε 11% γι αυτούς τους μήνες.

Η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη, καθώς και οι αστικοί προορισμοί πρωτοστατούν σε αυτή την ανάκαμψη. Η Ανατολική Ευρώπη καταγράφει αύξηση 23%, η Βόρεια Ευρώπη 12% και η Νότια Ευρώπη 10%.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Forwardkeys, οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις κατά του μαζικού τουρισμού σε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, αναδεικνύουν την ανάγκη για τη βιώσιμη διαχείριση των τουριστικών ροών και την εξισορρόπηση των συμφερόντων των επισκεπτών και των ντόπιων.

Ποιο είδος τουρισμού κυριαρχεί

Ο τουρισμός πόλεων πρωτοστατεί στην τουριστική άνθηση της Ευρώπης, ξεπερνώντας το παραδοσιακό μοντέλο διακοπών στον ήλιο και τη θάλασσα.

Το Μόναχο, λόγω της διοργάνωσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, είναι στην κορυφή, με αύξηση 37% στις κρατήσεις αυτό το καλοκαίρι. Ακολουθούν: η Βιέννη (+23%), το Εδιμβούργο (+19%), η Μαδρίτη (+16%) και η Βενετία (+16%).

Ενώ οι διαμονές μεσαίας διάρκειας εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ενδοπεριφερειακών αφίξεων (63%), τα σύντομα ταξίδια μιας έως τριών διανυκτερεύσεων παρουσιάζουν την υψηλότερη αύξηση το 2023 με +23%, αντιπροσωπεύοντας το 16% του συνόλου των διαμονών. Τα μακρινά ταξίδια — πάνω από δύο εβδομάδες — παρουσιάζουν πιο μέτρια ανάπτυξη στο +5%.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αρχίζει να δείχνει σημάδια επανενεργοποίησης, με εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων από την Κίνα (+64%) και την Ιαπωνία (+53%) σε σύγκριση με το 2023. Αν και οι συνολικοί όγκοι εξακολουθούν να είναι κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, η αεροπορική συνδεσιμότητα οδήγησε σε αύξηση των ταξιδιών από αυτές τις χώρες. Η Κίνα ειδικότερα έχει αυξημένη χωρητικότητα θέσεων από ό,τι πριν από την πανδημία (+12 ποσοστιαίες μονάδες). Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η συνδεσιμότητα της Κίνας με ΗΠΑ είναι περιορισμένη, κάτι που σημαίνει ότι οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες αναπτύσσουν τον στόλο τους σε δρομολόγια προς την Ευρώπη.

Τα ταξίδια πολλαπλών προορισμών έχουν επίσης ζήτηση από την αγορά της Ασίας-Ειρηνικού αυτό το καλοκαίρι. Τα ζεύγη πόλεων που ξεχωρίζουν περιλαμβάνουν τις: Βουδαπέστη-Βιέννη (+118%), Μιλάνο-Μόναχο (+106%), Πράγα-Άμστερνταμ (+71%) και Κωνσταντινούπολη-Αθήνα (+63%), αντανακλώντας τη δημοτικότητα των αστικών ευρωπαϊκών προορισμών για τους Ασιάτες ταξιδιώτες που αναζητούν να συνδυάσουν πολιτιστικές, ιστορικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Οι εκδηλώσεις αυξάνουν τη ζήτηση

Οι εκδηλώσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αύξηση της τουριστικής ζήτησης. Οι αφίξεις στη Γερμανία — που διοργανώνει το τουρνουά ποδοσφαίρου UEFA Euro 2024 — παρουσιάζουν αύξηση +19% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Η ζήτηση για ταξίδια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι είναι επίσης υψηλότερη από πέρυσι, με κορυφαίες επιδόσεις από αγορές όπως την Κίνα (+124%), Ιαπωνία (+57%) και ΗΠΑ (+25%). Εξετάζοντας τις πόλεις προορισμού για την περιοδεία της Taylor Swift Eras αποκαλύπτεται μια σημαντική άνοδος στις αφίξεις γύρω από τις ημερομηνίες των συναυλιών σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο συνολικά — συμπεριλαμβανομένων της Στοκχόλμης (+136% έναντι +15% πέρυσι), της Βαρσοβίας (+203% έναντι +31%) και Λονδίνο (+45% έναντι +12%).

Αυτές οι λεπτομερείς μετατοπίσεις – στενά συνδεδεμένες με συγκεκριμένες ημερομηνίες γεγονότων – αποκαλύπτουν τη σημασία των σημαντικών γεγονότων για την ενίσχυση της ανάπτυξης ακόμη και εν μέσω οικονομικής ύφεσης, καθώς η ζήτηση παραμένει υψηλή για εμπειρίες που ζούμε μια φορά στη ζωή μας. Προορισμοί με καλά ανεπτυγμένες υποδομές, όπως στάδια, αίθουσες συναυλιών ή χώροι φεστιβάλ, μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά.