Η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την κατασκευή ενός μεγάλου νέου αεροδρομίου στο κέντρο της χώρας, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2032 και θα έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται 34 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Αυτό το αεροδρόμιο, το οποίο θα κατασκευαστεί μεταξύ Βαρσοβίας και Λοτζ, “θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη”. Παράλληλα με αυτό, θα προχωρήσουν έργα για τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών πολωνικών αεροδρομίων, ιδίως στη Βαρσοβία και το Μόντλιν, καθώς και κατασκευής σιδηροδρομικού δικτύου με τρένα υψηλής ταχύτητας, που θα συνδέουν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η κρατική αεροπορική εταιρεία LOT.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το αεροδρόμιο Μπαράνοφ αναμένεται να κοστίσει περίπου 10 δισεκ. ευρώ και το σύνολο του έργου με τις συνοδευτικές υποδομές θα κοστίσει περίπου 30,5 δισεκ. ευρώ, με τα κονδύλια που θα απαιτηθούν να συγκεντρώνονται από κρατικά ομόλογα, πιστώσεις, ευρωπαϊκά κεφάλαια και ιδιώτες επενδυτές.

Μέχρι το 2032, ο αερομεταφορέας LOT αναμένεται να έχει στο στόλο του 135 αεροσκάφη διαφορετικών μεγεθών, αριθμός σχεδόν διπλάσιος του σημερινού του στόλου, για να μπορεί να εξυπηρετεί περίπου το 60% της κίνησης στο νέο αεροδρόμιο.