Σύνταξη tourismtoday.gr
Στις 2 Δεκεμβρίου πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στην Ισπανία το βασιλικό διάταγμα 933/2021 ή ψηφιακό μητρώο ταξιδιωτών -γνωστό ως ο «Μεγάλος Αδελφός του Τουρισμού»- που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Το ισπανικό κοινοβούλιο, η Γερουσία καθώς και φορείς του τουρισμού σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτούν από την κυβέρνηση να το αναστείλει και να το επανεξετάσει.
Τι ισχύει στο ψηφιακό μητρώο ταξιδιωτών σε Ισπανία
Το ψηφιακό μητρώο που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ταξιδιωτικά πρακτορεία και καταλύματα, θα αναγκάσει τα ενοικιαζόμενα και τα ξενοδοχεία να συλλέγουν ευαίσθητα «δεδομένα κρατήσεων» από τους εισερχόμενους τουρίστες.
Το καινούργιο καθεστώς έχει εγείρει ανησυχίες και φόβους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής καθώς και για τον αυξημένο φόρτο εργασίας στην τουριστική βιομηχανία.
Πολλοί επίσης ανησυχούν ότι θα φέρει την Ισπανία σε μειονεκτική θέση ως τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη.
Πλέον ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων θα υποχρεωθούν να υποβάλουν στο υπουργείο Εσωτερικών περισσότερα από 40 στοιχεία για κρατήσεις καταλυμάτων και πάνω από 60 για κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτου, πολλά από τα οποία αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από ταξιδιώτες.
Οι νέες απαιτήσεις, σημαντική απειλή για το προσωπικό απόρρητο
Η Πανευρωπαϊκή Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Διοργανωτών Οργανωμένων Ταξιδιών (ECTAA) και η Εταιρική Ένωση Εξειδικευμένων Ταξιδιωτικών Γραφείων (ACAVE) της Ισπανίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκτεταμένες συνέπειες του.
Οι νέες απαιτήσεις αποτελούν σημαντική απειλή για το προσωπικό απόρρητο, υποχρεώνοντας τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων να συλλέγουν και να μεταδίδουν ευαίσθητα δεδομένα -συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πληροφοριών, σχέσεων ταξιδιωτών, ακόμη και ταξιδιωτικών μοτίβων- για έως και τρία χρόνια.
Επιπλέον, ο κανονισμός εκθέτει τους πολίτες στον κίνδυνο κακής χρήσης σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων.
Αυτό καθιστά τους ταξιδιώτες τα κύρια θύματα πιθανών παραβιάσεων δεδομένων, καθώς καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει θεσπίσει ένα τόσο εκτεταμένο μέτρο.
Το υπουργείο Εσωτερικών εισήγαγε αυτόν τον κανονισμό με σκοπό να ενισχύσει την ασφάλεια και να παράσχει στις αρχές επιβολής του νόμου πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους ταξιδιώτες που εισέρχονται και διέρχονται από την Ισπανία.
Ωστόσο, το εύρος των δεδομένων που ζητούνται κρίνεται υπερβολικό και εγείρει ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.
Ως αποτέλεσμα, στις 23 Οκτωβρίου, η πλειοψηφία στο ισπανικό Κογκρέσο ζήτησε από την κυβέρνηση να ανοίξει ξανά τις συζητήσεις και να καθυστερήσει την εφαρμογή του κανονισμού. Η ισπανική Γερουσία καταψήφισε επίσης στις 20 Νοεμβρίου.
Παρά την αντίθεση αυτή, η ισπανική κυβέρνηση αγνόησε τις εκκλήσεις του Κοινοβουλίου και δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για αναστολή ή αναθεώρηση του διατάγματος, προχωρώντας με την προθεσμία υλοποίησής του στις 2 Δεκεμβρίου 2024.